Kaikki kirjoitukset

Julkisivun puhdistus -johdanto mikrobikasvustoihin

Johdanto mikrobikasvustoihin: Mikrobikasvustot ovat yksisoluisia, itsenäisiä organismeja, jotka lisääntyvät ja kiinnittyvät toisiinsa sekä rakenteiden pintaan solun ulkoisilla ”värekarvoilla”. Pääsääntöisesti mikrobikasvustot tarvitsevat kasvaakseen yli 30% ilmankosteuden ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta +5 c lämpötilan.

Käsittelyn jälkeen kasvusto kuolee muutamassa tunnissa, kuihtuu muutamassa viikossa ja puhdistuu jopa 2 vuotta. Siksi myönnämme työllemme aina 2 vuoden tyytyväisyystakuun.

Mikrobikasvustot eivät ole pelkkä esteettinen ongelma. Ne alkavat myös hitaasti tuhota pintoja ja aiheuttavat terveysongelmia ihmisille. Jopa 80% rakennustemme julkivisujen epäpuhtauksista onkin mikrobikasvustojen, kuten levän, homeen, sammalen, jäkälän tai punajäkälän aiheuttamaa.

Jos yksikin mikrobi jää pesun jälkeen rakennuksen pinnalle eloon, alkaa se lisääntyä välittömästi ja sama ongelma on edessä ensi kesänä. Pelkkä pesu ei siis riitä. Teemme pesun yhteydessä aina biohajoavan kasvustonestokäsittelyn. Käsittelyn jälkeen kasvusto kuolee muutamassa tunnissa, kuihtuu muutamassa viikossa ja puhdistuu jopa 2 vuotta. Käytämme työssämme ainoastaan BioComb-puhdistus ja kasvustonestoaineita ja myönnämme työllemme aina 2 vuoden tyytyväisyystakuun.

Mitkä ovat yleisimmät rakennuksia likaavat kasvustot?

Kasvustot, jotka vaivaavat kiinteistömme julkisivuja ja rakenteita ovat: levä, home, sammal, jäkälä ja sienikasvustot. 5 pääluokkaa ja alaluokkia Suomessa kasvaa yli 2500. Osa kasvustoista on ihmisen terveydelle vaarallisia ja osa terveydelle harmittomia. Rakenteisiin ne kuitenkin vaikuttavat kaikki haitallisesti. Osa esteettisesti, kaikki sitoen kosteutta, osa tuhoten pintamateriaaleja ja rakenteiden sideaineita.

Osa kasvustoista on ihmisen terveydelle vaarallisia ja osa terveydelle harmittomia. Rakenteisiin ne kuitenkin vaikuttavat kaikki haitallisesti.

Mitä karkeampi seinä on ja mitä suurempi on seinän tarttumapinta, sitä enemmän kasvustoa siihen ilmaantuu. Julkisivun puhdistus olisi parasta tehdä jo ennen kuin kasvustot pääsevät rehottamaan kunnolla.

Tyypillisesti ensimmäisenä seinään ilmaantuu kosteana vihertävä levä, joka kuivuessaan harmaantuu. Toiseksi harmaana, verkkomaisena tai mustina pisteinä esiintyvä home ja kolmanneksi sammal ja jäkälä.

Huokoisilla, karkeilla ja rapatuilla pinnalla esiintyy hyvinkin kirjavaa kasvustoa, kärkinimenä viherlevän sukulainen, punajäkälä. Se värjää varsinkin vaaleat pinnat punaisen ruskeaksi. Senkin voi poistaa, mutta se vaatii yleensä kaksi käsittelyä. Koska kasvusto on syvällä ja pinta arka, täytyy kasvusto ensin tappaa ja vasta sitten pestä pois. Kuten muillakin pinnoilla, on tämän jälkeen tärkeää suojata pinta uudelta kasvustolta. Näin saadaan paras lopputulos, joka säilyy pitkään.

Pesumestari Juha Myöhänen, Suomen Julkisivuhuolto Oy

Haluatko tietää, paljon teidän julkisivun puhdistus ja kasvustonestokäsittely maksaa? Tilaa ilmainen kuntokartoitus oman alueesi ammattilaiselta!