Kaikki kirjoitukset

Miksi rakennukset likaantuvat nykyään niin nopeasti?

Olimme vastikään taloyhtiön pesu- ja pinnoituskeikalla, jossa tapasin talon asukkaita kahvitauon aikana. Eräs henkilö ihmetteli ääneen, miten nykyään kasvustoa ilmaantuu talon seiniin paljon aiempaa enemmän ja nopeammin.  Ja oikeassa hän oli. Nykyään julkisivujen ja kattojen pinnat keräävät kasvustoa huomattavasti nopeammin kuin aiemmin. Syitä tähän on useita.

  • Puhdistunut ilmanlaatu
  • VOC-direktiivit
  • Ilmaston lämpeneminen

Nykyään julkisivujen ja kattojen pinnat keräävät kasvustoa huomattavasti nopeammin kuin aiemmin

Puhdistunut ilmanlaatu

Ensimmäinen näistä on kohentunut ilmanlaatu. Nykyään ilma on puhtaampaa kuin aiemmin, joka on luonnollisesti hieno asia. Samalla se kuitenkin mahdollistaa kasvustolle entistä paremmat elinolot. Nykyajan polttoaineissa ei ole enää lyijyä, eikä lämmityspolttoaineissa rikkiä. Aikaisemmin ilmassa leijunut lyijy ja rikki oli myrkkyä kasvustolle. Esimerkiksi levä on erittäin herkkää rikille — siksi talojen piippujen kohdilla ei yleensä kasva yhtään mitään.

Tumma levä on puhdistettavissa, mutta ongelma uusiutuu nopeasti, jos kasvustoa ei myrkytetä biohajoavalla kasvustonestoaineella.

Pesun jälkeen on paras mahdollinen tilanne tehdä kasvustonestokäsittely, koska pesu puhdistaa maalipintaa niin, että käsittelyaine jää siihen pitkäksi aikaa.

VOC-direktiivit

Toinen suuri muutos oli vuonna 2012 voimaan astunut EU:n asettama VOC-direktiivi, jonka seurauksena maaleista poistuivat haihtuvat orgaaniset yhdisteet. Nämä liuotinaineet ja “myrkyt” suojasivat ennen maaleja ja pintoja mikrobikasvustoilta. Näiden yhdisteiden poistuttua maaleista, kasvustot menestyvät maalipinnoilla nyt paljon paremmin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seinät ovat pestävissä ja käsiteltävissä niin kauan, kun home ei ole päässyt maalipinnasta läpi. Pesun jälkeen on paras mahdollinen tilanne tehdä kasvustonestokäsittely, koska pesu puhdistaa maalipintaa niin, että käsittelyaine jää siihen pitkäksi aikaa.

Ilmaston lämpeneminen

Julkisivujen likaisuudesta noin 80% on kasvustojen aiheuttamaa. Ilmaston lämmetessä ja syksyjen ja keväiden pidentyessä, meillä Suomessa ja muuallakin samoilla leveysasteilla on varsin suotuisat olosuhteet monenlaisille kasvustotyypeille. Kasvustot vaatii kasvaakseen yli 30% ilmankosteuden ja +5 asteen lämpötilan, jotka saavutetaan meillä noin kahdeksana kuukautena vuodessa. Suomen ilmaston viileähkö ja kostea säätila on erinomainen ilmasto kasvustolle. Kaupungeissa yleiset puustot puolestaan synnyttävät varjostusta, joka osaltaan kannustaa kasvustoa kasvamaan. Siksi kasvustot rehottavat pahiten aina puiden alla ja rakennuksen pohjoispuolella.

Julkisivujen likaisuudesta noin 80% on kasvuston aiheuttamaa

Muutokset ja ilmanlaadun parannukset ovat tapahtuneet pikkuhiljaa vuosien aikana ja nyt kasvustolla onkin enemmän tilaa rehottaa. Ja vaikka ilman puhtaus onkin hieno asia, eivät levä, sammal tai jäkälä edelleenkään kuulu talojen seinille vaan metsiin.

Olemme tänä kesänä pelastaneet kymmeniä kerrostaloja mikrobikasvustoilta. Katso referenssikohteemme tästä!

Juha Myöhänen, Pesumestari, Suomen Julkisivuhuolto Oy